יום ראשון, 19 בפברואר 2017

טיפקס - יושבים בבית קפה

מגיש: מקסים סובוטין 

1)קישור לשיר: https://www.youtube.com/watch?v=TT9KHnj6Mes

2) מילים לשיר: יושבים בבית קפה

יושבים בבית קפה
ומרגישים בתוך בועה
מה לא עשינו
איפה טעינו
מה נשתנה
יושבים בבית קפה
אני מזמין עוגת גבינה
מה לא עשינו
איפה טעינו
הלכה המדינה

ואת בתוך הג'יפ שלך
את שומעת סטריאו
ומונו בחוץ בשחור ולבן
ואת בתוך הג'יפ שלך
את לא פותחת רדיו
את רואה
שחבל לך על הזמן

יושבים בבית קפה
ומדברים על המצב
מה לא עשינו
איפה טעינו
ולמה עכשיו
יושבים בבית קפה
ומרגישים כמו בחו"ל
מה לא עשינו
איפה טעינו
תיכף מבול

ואת בתוך הג'יפ שלך...

ואת בתוך הטריפ שלך                                טיפקס / יושבים בבית קפה  |  Teapacks - Sitting In A Coffe Shop
את קוראת לי רומיאו                                   מתוך האלבום "יושבים בבית קפה"
אצלך זה סגריר ובחוץ יש שרב                      מילים ולחן: קובי אוז  |  בימוי: גל פרמן
ואת בתוך הג'יפ שלך
את לא שומעת רדיו
את לא יודעת כמה רע לי עכשיו


3) מתוך השיר הזה עולה זכות לחופש ביטוי, זכות זו בא לביטוי בכך שנאמר כמה פעמים " היא בג'יפ לא שומעת רדיו הלכה המדינה ". הכותב של השיר טוען כי "אנחנו", אזרחי המדינה נמצאים בתוך הבועה של עצמנו, לא אכפת לנו מה קורה לאחרים בחוץ. כאן מגיעה השאלה איך אנחנו מתקנים את האדישות כלפי הסביבה ומשנים את הגישה לאקטיביסטית ופעילה.
אנחנו נמצאים בבועה של עצמנו ורואים כביכול את המציאות בשחור ולבן, אנחנו סגורים בעולם משל עצמנו ללא רצון להבין מה קורה בעולם שסביבנו " מה לא עשינו, איפה טעינו ". בסוף השיר נאמר שבסופו של דבר כולנו ממשיכים בשלנו, דורכים על אחרים מבלי לשים לב לטעויות ולא מנסים אפילו לתקן אותם. השיר הוא שיר מחאה חברתי המדבר על המצוקה שכל אדם בחברה נעול בבועה משל עצמו ורוצה לשכוח ולהתעלם מהמציאות תוך כדי ההרגשה הרעלה על המציאות.

4) אני מסכים עם עמדת הדובר מכיוון שהנושה שעליו מדבר השיר אכן אקטואלי ודברים אלו קוראים הרבה פעמים בחברה הישראלית, "יושבים בבית קפה ומרגישים בתוך בועה" , המילים בית קפה מסמלים את המדינה שלנו ואילו מרגישים תבוא בועה מראים כי לא אכפת לנו ממה שקורה מבחוץ ואנחנו מעדיפים להשאיר כמו שאנחנו עם אותם מעשים ולא לנסות לשנות את המצב לטובה. המילים אלו "מה לא עשינו איפה טעינו מה נשתנה" מחזקים את עמדת הדובר אשר הוא מראה שהאנשים רק חושבים על מה הולך מבחוץ בארץ אבל לא עושים כלום כדי לשנות זאת. דבר זה ממש לא דמוקרטי מפני שכול אזרח צריך לפי דעתי לקחת חלק במדינה ולא לבחור להתעלם .

5) הזכות לחופש ביטוי היא זכות בסיסית מאוד והיא כרוחה במתן חופש ביטוי לאזרחים וקבלת דעות שונות על ידי הממשלה, החברה ועוד. אירוע אקטואלי אחד היא המחאה באקדמיה לאומנות בירושלים, כאשר סטודנטית אחת הציגה פוסטרים של ראש הממשלה לצד חבל תלייה (http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-4898357,00.html)
(http://www.mako.co.il/news-israel/education-q4_2016/Article-c23a6f021b20951004.htm).בתגובה לאירוע זה קמו ב200 סטודנטים להגנת חופש הביטוי של אותה סטודנטית שהפיצה את התמונות על ראש הממשלה. מצד אחד מאוד לא נכון ופוגע אבל מצד שני לא ניתן לומר כי דבר זה נעשה רק מתוך שנאה ולא מתוך חופש הביטוי של אותה סטודנטית . עלפי הטקסט של השיר אנו יכולים לראות שהאנשים שיושבים בבית הקפה מתעלמים ממה שקורה מחוץ לבית הקפה (" מרגישים בתוך בועה ") ואילו הסטודנטית שהפיצה את התמונות של ראש הממשלה אכן בוחרת להתייחס למה שקורה מחוץ לבועה שלה, וזאת מטרת השיר, לגרום לאנשים להתייחס למה שקורה במדינה ולא להתעלם.

6) הדבר החדש שלמדתי מעבודה זו הוא שלהרבה שירים שלכאורה נראים לא קשורים לאזרחות כלל, כן מתקשרים לחוקים וסוגיות שונות בדרך כזו או אחרת. בנוסף גיליתי שעם אנו, אזרחי המדינה, רוצים להוביל לשינוי גדול, צריך להתחיל ממעשים קטנים, להתחיל בלהתיחס למה שקורה בסיסינו ורק אז כאשר אנו בטוחים שאנחנו בסדר, להמשיך ולפעול למען הכלל.


תגובה 1:

  1. היה נחמד לקרוא את הבלוג אשר פירסמת, הבעת את הזכות לחופש ביטוי, דבר אשר חידש לי את הזכויות אשר מגיעות לי. "היא בג'יפ לא שומעת רדיו הלכה המדינה ..."

    השבמחק